2012年4月4日星期三

Effects of Fatty Acid Components Present in AKD Wax on Emulsion Stability and Paper Sizing Performance

abstract

  Commercial alkyl ketene dimer (AKD) waxes generally contain 80-90% AKD and the rest of the components are by-products, such as fatty acids, acid anhydrides, and AKD oligomers. 
In this paper the effects of fatty acid components present in AKD waxes
 on AKD emulsion stability and paper sizing performance were using AKD 
emulsions prepared from a mixed AKD wax with 0-12% stearic acid and palmitic acid. Repeated thermal-shock treatments revealed that the fatty acids-containing AKD emulsions unstable at 3% fatty acid content was, while those
 with 12% fatty acids were quite stable. When the addition of fatty acids was increased 
up to 12%, increased zeta potentials of the AKD emulsion particles of 1.4 mV to 4.4 mV 
with increasing fatty acids. This increase of the zeta potential can be one of the factors that 
will lead to a decrease in AKD retention ratios in broadsheets. Thus reducing fatty acid
 components in AKD waxes not only the pure AKD content present in the growth, 
but also have negative effects on the emulsion stability and paper sizing performance. 
These results indicate that fatty acids in AKD waxes are regulated sufficiently kept 
as low as possible to a standard level of AKD wax to maintain quality.

没有评论:

发表评论